Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Strategy • Communication • Reputation Management | March 28, 2024

Scroll to top

Top

No Comments

HΡΑΚΛΗΣ, ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ H λαμπερή πρεμιέρα της θεατρικής υπερπαραγωγής με το Σάκη Ρουβά στο ρόλο του μυθικού ήρωα

  • On December 23, 2014

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα  της θεατρικής παράστασης Ηρακλής, οι 12 άθλοι.  Η μεγαλειώδης παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια με δώδεκα εντυπωσιακά σκηνικά υψηλής αισθητικής να οπτικοποιούν κινηματογραφικά τους 12 άθλους του Ηρακλή.

 

Πλήθος κόσμου κατέκλεισε το θέατρο Πάνθεον για να παρακολουθήσει το θεατρικό υπερθέαμα και καταχειροκρότησε με ενθουσιασμό τον πολυμελή θίασο και τους συντελεστές της παράστασης.

 

Ο Σάκης Ρουβάς υποδύεται τον Ηρακλή, το μυθικό πρόσωπο-πρότυπο, τον ήρωα στον οποίο αποδόθηκαν πλήθος από κατορθώματα ανάγοντάς τον σε θρυλική μορφή ολόκληρου του ελλαδικού χώρου. Τον Ευρυσθέα, τον βασιλιά της Τίρυνθας που “παρήγγειλε” στον Ηρακλή τους 12 άθλους, υποδύεται η Ρούλα Πατεράκη, την Αθηνά η Ναταλία Δραγούμη, την Ήρα η Αγορίτσα Οικονόμου και την Αρετή η Ελένη Ρουσσινού.

 

Το αρχαιοελληνικό δράμα αλλά και ο μύθος που συνιστά την πηγή του θεωρούνται οικουμενικό κτήμα. Έτσι, οι ανασκευές του δραματικού μύθου ή οι διασωθείσες παραλλαγές του ικανοποιούν πολιτικο-κοινωνικές απαιτήσεις της εκάστοτε εποχής. (Δ.Τσατσούλης, Ακαδημαϊκός – Κριτικός Θεάτρου). Το συλλογικό πνεύµα που εκπέµπει ο µύθος ίσχυε ανέκαθεν ως στοιχείο ενότητας. Οι αρχαίοι Αθηναίοι άκουγαν τους ρήτορές τους να αντλούν επιχειρήµατα και παραδείγµατα από τους µύθους που τους ήξεραν όλοι καλά.

 

Ο σκηνοθέτης, Απόλλων Παπαθεοχάρης,  σημειώνει:

Η ζωή μας είναι μια διαρκής διαδικασία επιλογής και λήψης αποφάσεων.                             Με αυτήν την προοπτική, καθώς και δικός μου ήρωας ο Ηρακλής, θέλησα να προσπαθήσω να ταυτίσω την πορεία του με τη ζωή του κάθε ανθρώπου σε κάθε στιγμή της Ιστορίας.  Το φοβισμένο του ξεκίνημα μπροστά σε ένα άγνωστο χαώδες Σύμπαν, τα εσωτερικά του ερωτήματα, η άσκηση της ελεύθερής του βούλησης και η σκληρή προσπάθεια για την κατάκτηση του στόχου, είναι και οι δικοί μας φόβοι και τα δικά μας ερωτήματα.

 

Ο Ηρακλής είναι ο σπουδαιότερος, ισχυρότερος και πιο δημοφιλής  ήρωας στην ελληνική μυθολογία. Συνδύαζε τη θεϊκή και την ανθρώπινη φύση και είχε σαν στόχο την απελευθέρωση του ελληνικού κόσμου από το κακό. Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας του. Υπήρξε κι ένα πρόσωπο βασανισμένο από μια τρομακτική αμαρτία. Οδηγήθηκε στο  να αναλάβει δώδεκα ακατόρθωτες προκλήσεις, αναζητώντας την εξιλέωση. Για μας είναι ένας μύθος, αλλά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν πραγματικότητα. Ένας μύθος βασισμένος σ’ έναν πραγματικό πολεμιστή. Ο Ηρακλής ήταν κάτι το ιδιαίτερο και ταυτόχρονα εξαιρετικά συνηθισμένος. Στον ελληνικό κόσμο, ήρωας ήταν κάποιος με υπεράνθρωπη δύναμη αλλά και κάποιος που έπρεπε να υποφέρει.  Ο Ηρακλής υπήρξε η εικόνα του ήρωα στην ελληνική κοινωνία, προορισμένος να υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλον.
Η παράσταση απευθύνεται στα παιδιά αλλά και σε όλη την οικογένεια. Τόσο η αφήγηση όσο και η αναπαράσταση μύθων και ιστοριών είναι προνομιούχος «γλώσσα» επικοινωνίας με τους νεότερους καθώς μπορεί να προσφέρει ψυχαγωγία, πολιτικό προβληματισμό και μια κριτική ματιά της σύγχρονης πραγματικότητας  με  θεμελιώδη σημασία για τη γνωστική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

 

Το αρχικό κείμενο έγραψε ο ποιητής  Στρατής Πασχάλης ενώ ο καθηγητής Γιάννης Λιγνάδης έκανε τη δραματουργική επεξεργασία. Η σκηνοθεσία είναι του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη ο οποίος επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια. Τη σύνθεση των τραγουδιών υπογράφει ο Γιώργος Θεοφάνους, τους στίχους  η Νίκη Παπαθεοχάρη, την ηχητική σύνθεση ο Γιώργος Πούλιος και τις χορογραφίες υπογράφει η Chali Jennings.

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Σύλληψη/Σκηνοθεσία: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Αρχικό κείμενο: Στρατής Πασχάλης

Διασκευή/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνικά/Kοστούμια: Aπόλλων Παπαθεοχάρης

Σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Θεοφάνους,

Στίχοι τραγουδιών: Nίκη Παπαθεοχάρη

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση/Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος

Φωτιστικός σχεδιασμός: Γιάννης Δρακουλαράκος

Επιμέλεια κίνησης: Aγγελική Στελλάτου

Χορογραφίες: Chali Jennings

Οπλομαχητικές: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης,

Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση,

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Σύλβια Λιούλιου,

Συνεργάτης σκηνογράφος: Mαίρη Τσαγκάρη

Animation-Video art: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας

Επιμέλεια Video art: Σπύρος Κουδούνας

Βοηθός σκηνογράφος: Βάσια Βαπορίδου

Make up artist: Παντελής Τουτουντζής

Hair stylist: Αλέξανδρος Στυλιανός

Φωτογραφίες  παράστασης: Μάρα Δεσύπρη

Εικαστικά: Έλσα Στουρμ

Διεύθυνση σκηνής: Aναστασία Διαμαντοπούλου

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Δημήτρης Λιγνάδης

 

Παίζουν:

Ηρακλής: Σάκης Ρουβάς

Ευρυσθέας: Ρούλα Πατεράκη

Αθηνά: Ναταλία Δραγούμη

Ήρα: Αγορίτσα Οικονόμου

Αρετή: Ελένη Ρουσσινού

Ιόλαος: Αντώνης Πριμηκύρης

Μόλορχος – Αυγείας: Γιάννης Αναστασάκης

Φυλέας: Φαίδων Κεφαλέας

Ιππολύτη: Έρρικα Μπίγιου

Κακία: Φανή Αποστολίδου

Και οι:

Chali Jennings, Νικόλας Μακρής, Evgenios Βuli, Σταυριάνα Γκαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδου, Andi Kocaj, Ardi Kocaj, Εντυ Λάμμε, Τadeu Liesenfeld, Ολγα Πιλάκη, Victoria Taylor, Αλέξης Φουσέκης

Μουσικοί:

Παύλος Καλτουρουμίδης(διεύθυνση ορχήστρας/πιάνο/ενορχήστρωση live orchestra), Αναστάσης Μισυρλής(τσέλο), Τigran Sargyan(πνευστά)

 

Πρώτη παράσταση: 19 Δεκεμβρίου 2014

 

INFO:

Τιμές:

Διακεκριμένη ζώνη: 38 ευρώ, Α: 35 ευρώ, Β: 30 ευρώ, Γ: 25 ευρώ,

Δ: 20 ευρώ, Ε: 15 ευρώ, Φοιτητικό & ανέργων 15 ευρώ

Kάθε Κυριακή στις 15.00΄ 25 έως 12 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

στα ταμεία του θεάτρου Πάνθεον, Πειραιώς 166 τηλ. 210.3471111,  στο www.pantheontheater.gr, στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και σε καταστήματα της Vodafone.

 

Πληροφορίες για τα μ.μ.ε.

Σάσα Παπαχριστοπούλου, Σύμβουλος Επικοινωνίας 210.3471111

Μαρία Μπινίκου, Γραφείο τύπου

 

Δείτε το video: https://www.youtube.com/watch?v=WevDt0nOMFga

 

Submit a Comment